מנדף ביולוגי

מדריך רכבים ותחבורה בעיר

מנדפים ביולוגיים נחשבים למרכיב בעל חשיבות אקוטית כחלק אינטגרלי מהפעילות השוטפת במעבדה.
תפקידם לשמש כחסם ראשוני למניעת חשיפה בפני חומרים רעילים, מזהמים או מדבקים.
כפועל יוצא מכך ניתן לצמצם באמצעותם משמעותית את רמת הסיכון עבור העובדים במעבדה תוך אספקת תנאים סטריליים העומדים בקריטריונים המחמירים ביותר.

מנדפים אלו משמשים בעיקר מעבדות מחקר או לחילופין מעבדות המיועדות לתעשיות השונות, בהן נדרשת עבודה מדודה בתנאים סטריליים.

מרכיב מרכזי באיכות המנדפים הביולוגיים מקורו בזרימת האוויר בשני כיוונים – אל האוויר החיצון ובחזרה לתוך המנדף. תהליך זה מתבצע באמצעות מסנן HEPA תקני המאפשר זרימת אוויר אחיד במהירות קבועה.
יצוין כי מסנן זה עשוי מנייר זכוכית מקופל והינו בעל עובי משתנה, המציג יעילות מיטבית בעצירת חלקיקים עד לגודל זעיר במיוחד (0.3 מיקרון).

כדאי לדעת כי ישנם מספר סוגי מנדפים ביולוגיים בעלי תכונות ומאפיינים שונים.
עיקר ההבדלים ביניהם מתייחסים לרמת הסטריליות שהם מספקים כתוצאה מתהליך זרימת האוויר המתבצע בתוכן, כדוגמת זרימת אוויר אנכית או אופקית, כמו גם דרגת האטימות שלהן ורמת ההגנה שהן מספקות לצורך הימנעות מחשיפה לחומרים מזהמים.

בטיחות היא שם המשחק

על מנת להבטיח את פעילותו התקינה של המנדף, יש להקפיד על תחזוקה שוטפת שלו בשילוב הקפדה על סדר וניקיון, במטרה לשמור על תהליך בטיחותי והימנעות מחשיפה לחומרים מזהמים במהלך העבודה. 

על כן נדרשים כלל העובדים במעבדה בה קיים שימוש במנדף ביולוגי, לעבור הדרכה מקיפה בנושא על מנת שיכירו את מאפייניו.
כמו כן, יש לוודא כי לא מאוחסנים בסמוך אליו פריטים כלשהם, שכן יעילותו של המנדף מבוססת על זרימת אוויר חלקה המתבצעת ללא כל הפרעה.

כללי בטיחות נוספים בתהליך השימוש במנדפים ביולוגיים כוללים, בין היתר, הפעלה של המנדף למשך 5 דקות בטרם תחילת העבודה, שימוש בטכניקות עבודה סטריליות, הימצאות של מספר מצומצם ככל הניתן של אנשים בחלל העבודה או המעבדה וכן שטיפה של הציוד באוויר המסונן.
במידה וקיים שימוש תכוף במנדף הביולוגי, ההמלצה הגורפת היא להשאירו פועל במשך כל יום העבודה. 

עוד כתבות שיעניינו אותך

דילוג לתוכן